Zkuste si na své zahradě vytvořit zajímavý vyvýšený záhon plný bylinek. Bude snadno přístupný a hezký. Pokud nenajdete místo na své zahrádce ve svahu, stačí když navršíte zeminu. Doporučujeme záhon olemovat kameny nebo si vyrobit bylinkovou skalku.
1. šalvěj, 2. majoránka, 3. rozmarýn, 4. tymián, 5. pelyněk, 6. bazalka, 7. anýz, 8. yzop, 9. meduňka, 10. kerblík, 11. estragon, 12. máta, 13. libeček, 14. pažitka, 15. mařinka, 16. kadeřavá petržel, 17. brutnák
Bylinky jsou řazeny podle nároku na vláhu. Ty nejvýše od 1. snášejí dobře sucho až po 17. nejníže, které snesou i vlhčejší půdu po zalévání vodou, která může stékat. Vytvoříte si tak zahradu zdraví. Bylinky pak můžete použít pro své recepty nebo pro svoji přírodní lékarnu nebo na hubnutí viz. článek Koření a hubnutí.
Bazalka - patří mezi nejoblíbenější byliny. Hodně se používá v italské kuchyni, je například stěžejní ingrediencí pesta. Velmi vhodná je k těstovinám a pokrmům s rajčaty.
Estragon - příjemně voní, vyznačuje se kořenitě natrpklou chutí. Je důležitou součástí bearnaiské a holandské omáčky. Často se přidává do polévek, vhodná je k rybám, masům a hospodyňky jí rády dochucují i nádivky pečeného kuřete.
Kopr - kdysi byl považován za bylinu kouzelnou. Je charakteristický výrazně kořenitou chutí. Semínka se používají k ochucení jídel z brambor, lístky zase k rybám, zejména lososu nebo do salátů.
Koriandr - voní exotikou. Z této byliny jsou využívány všechny části. Semena se přídávají například do čatní, listy k dušenému masu a do salátů, a kořen se přidává ke kari.
Máta - od věků je symbolem pohostinnosti. Máta dochucuje omáčky, octy a sirupy, výtečně dochutí rovněž i jehněčí maso. Tato bylina je velmi oblíbená v indické a asijské kuchyni.
Meduňka - bývá často nazývána jako "elixír života". Má citrusová příchuť, která dodává jídlu svěžest. Listy jsou velmi vhodné do salátů, omáček, do zelí a mas, vynikající jsou také do koktejlů a zákusků.
Oregano - je považováno za symbol štěstí. Výtečně ochucuje saláty a máslové omáčky k rybám, používá se i k vaječným jídlům, rajčatům a sýrům. Nesmí chybět na pizze.
Pažitka - zajímavá je mírně cibulovým aroma. Je vynikající k rybám, bramborám, do polévek, salátů nebo do studených omáček, vhodná je též k ochucení másla.
Petržel - je bylinka doslova univerzální. Lze jím ochutit mnoho různých jídel: polévky, omáčky, masa, ryby i brambory.
Rozmarýn - v latině název znamená "mořská rosa". Je to bylina výrazně voňavá, vhodná pro pestrou škálu jídel, a to zejména ke skopovému a vepřovému masu. Též se používá k ochucení brambor a bylinkového másla k zelenině.
Šalvěj - díky svému příznivému vlivu na dlouhověkost byla v dějinách vysoce hodnocena. Do jídla se nepřidává jen kvůli chuti, ale také díky pozitivnímu vlivu na trávení tučných druhů masa. Vylepšuje chuť sýrových a tvarohových pomazánek. Lístky se často přidávají do cibulové polévky, dušených rajčat a omelet.
Tymián - bylina výrazné až omamné vůně. Je vynikající k pokrmům z masa, ke zvěřině, rybám a zelenině. Neměl by chybět v hrachových a fazolových jídlech. Dále se přidává do nádivek, omáček a na pizzu.
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.