V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archivní kousky. Pokud toužíte po reprezentativní láhvi a jedinečném vínu, nechte si poradit. Vybírat víno jen podle vzhledu, tvaru láhve a vinět je zavádějící, protože se jedná především o upoutání zákazníka. Naopak jemná viněta a střídmá láhev bývají obalem pro kvalitnější vína.
Ne vždy značí, že dražší víno je zárukou kvality. I malí výrobci a jejich vína mohou být vynikající. Dražší jsou vína, která jsou z vinařsky významných regionů, od renomovaných výrobců a jedná se o vybrané ročníky.
Sudová vína jsou určená pro přímou spotřebu, nenechávají se dlouho zrát a nejsou vhodná k dlouhodobějšímu skladování. Víno v láhvi bývá proto kvalitnější.
Pokud si např. objednáte víno ve stylové restauraci obvykle vám nechá číšník víno degustovat. Tímto způsobem si ověřujete hlavně to, zda chuť nápoje nezničily bakterie či poškozený korek. Vínu také vadí, když láhev zůstane dlouho otevřená. Přičichněte ke sklenici s vínem, prohlédněte si, jestli není kalné, upijte malý doušek a převalte na jazyku. Pokud je tekutina cítit zatuchlinou nebo zapáchá, požádejte číšníka, aby otevřel jinou láhev.
Vybírat můžete buď z bílého vína, růžového nebo červeného. Znáte ta pravá afrodiziaka? Bílé víno se ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Růžové víno se vyrábí bez nakvašení. Červené víno se vyrábí pouze z modrých hroznů. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína. Červená vína obsahují také léčivou látku resveratrol, který se v bílém víně nevyskytuje.
Podle obsahu zbytkového cukru rozlišujeme jednotlivé druhy vín. Nejmenší podíl má víno suché a polosuché. Vyšší podíl cukru obsahují vína polosladká a sladká.
Jezdit nakupovat víno do sklípku je záležitost velice náročná jak na čas, tak i Vaší peněženku. Význam, by měla jedině pro toho, kdo si může dovolit koupit větší množství lahví a má doma k tomu vhodné prostory pro uskladnění.
Velmi výborným pomocníkem při nákupu vína dnes může být etiketa. Podle zákona nás musí informovat o jakostním zařazení, o typu podle obsahu zbytkového cukru, objemu alkoholu a původu z jaké oblasti víno pochází, z jaké vinařské obce, u některých tam najdeme i jméno vinice či trati, kde hrozny zrály. Bylo by ovšem chybou nechat se zmást příliš přezdobenou až exkluzivní etiketou, protože i perfektní etiketa může skrývat špatné a podřadné víno. Naopak ti nejserioznější výrobci mívají etikety velice decentní a nenápadné, avšak poskytující všechny důležité informace o víně.
Vinařský zákon rozeznává tři kategorie vín rozdělených podle cukernatosti hroznů, z nichž bylo vyrobeno:
1. révové víno stolní
2. révové víno jakostní
3. révové víno s přívlastkem
Révové víno stolní smí být vyrobeno pouze z hroznů, které dosáhly nejméně 110 cukernatosti nebo z révového vína z dovozu. Je-li označeno jako české nebo moravské, smí obsahovat nejvíce 15% vína z dovozu. Nesmí být označeno názvem odrůdy, ani názvem vinařské oblasti. Jde o nejnižší jakostní třídu a pokud není označeno jako révové, může být vyrobeno z ovoce. Révové víno stolní může být smícháno z různých odrůd, z různých vinařských oblastí a pouze zde, lze uplatnit i vína, která nejsou registrována ve Státní odrůdové knize.
Révové víno jakostní smí být vyráběno jako pouze jako známkové révové víno jakostní nebo jako odrůdové víno jakostní.
Známkové víno jakostní je typická směska. Většina nejdražších světových vín, jsou směsky namíchané z různých odrůd. Smí být vyráběno jakostní úpravou odrůdových révových vín a musí mít stálou jakost. Musí být vyráběno podle stálé receptury, kterou musí výrobce předložit kontrolnímu orgánu. Takto míchána vína pak umožňují dodržet u různých ročníků stabilní chuť spojenou s určitou značkou.
Odrůdové víno jakostní smí být vyráběno z hroznů domácí produkce, z odrůd registrovaných ve Státní odrůdové knize, které dosáhly nejméně 150 cukernatosti nebo úpravou odrůdového révového vína z dovozu.Při použití révového vína z dovozu na 50% musí být uveden stát, odkud byly hrozny či víno dovezeno. U odrůdových vín jakostních smí příměs jiné odrůdy dosáhnout nejvýše 15%. Odrůdové víno jakostní musí být označeno vinařskou oblastí a může být označeno i vinařskou obcí.
Smí být vyráběna ve třech druzích z hroznů domácí produkce, jako kabinet, pozdní sběr a výběr z hroznů. Musí obsahovat nejméně 90% označené odrůdy a na etiketě musí být označeno vinařskou oblasti a obci, kde byly hrozny vypěstovány. Inspektor České obchodní a zemědělské inspekce ověří přímo na místě hmotnost, cukernatost, pravost půdy a odrůdy sklizených hroznů. Takto vyrobené víno, který nesmí být doslazováno,
je čistě přírodní harmonický produkt vzniklý za přispění vinařského umění.
kabinet – smí se vyrábět pouze z hroznů, které dosáhly nejméně 19o cukernatosti, to znamená, že ve 100 litrech moštu, musí být alespoň 19 kg cukru
pozdní sběr – může být vyrobeno z hroznů, jejichž cukernatost dosáhla nejméně 21o
výběr z hroznů – hrozny musí dosáhnout cukernatosti nejméně 24o
U nás se o nich hovoří jako o „růžáku či růžáčku“, ale všude ve světě jsou známa pod názvem rosé. Tato vína si u nás zatím nezískala přílišnou oblibu, snad proto, že dřív se míchala z nepovedeného bílého a červeného vína, které se pak dosladilo ještě cukrem.
Dnes vám můžeme nabídnout velmi kvalitní růžová vína, která udělají radost v každé situaci. Pravá růžová vína jsou vyrobena jen z modrých hroznů. Ta jenž mají odstíny těch nejjemnějších růžových tónů, se získávají lisováním moštu hned po rozdrcení slupek. Vinaři, jenž chtějí docílit výraznějších odstínů růžové barvy, používají takzvané pouštění žilou. Rozdrcené hrozny se pak nechají macerovat, výsledná barva pak záleží pouze na umu a zkušenostech vinaře, aby dobře odhadl, kdy se mají slupky oddělit od moštu.
Sklenku dobře vychlazeného, s péči a láskou připraveného rosé, je vhodné podávat k lehkému letnímu obědu s mořských plodů nebo ryb. Nejlépe se pak hodí pro pozdní, horké odpoledne či večery podávané k jemným sýrům. Taková sklenka vám pak při svíčce dokáže připravit nezapomenutelné okamžiky, nejen co se týče chuti, vůně či barvy takového vína.
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.