Gainery - doplňky výživy, které jsou vhodné pro každého
Gainery jsou produkty napomáhající nárůstu svalové hmoty. Vhodné jsou zejména pro silové sportovce, kulturisty a jiné sportovce, kteří ke svému sportu potřebují značnou sílu svalů.
Gainery - sacharidy
Gainery – sacharidy chrání svalovou hmotu před devastací a zrychlují regeneraci organismu. Gainery doplní optimální kombinaci látek, které jsou v organismu nezbytné, zvýší hladinu anabolických hormonů a přináší tvorbu testosteronu. Díky těmto přínosům jsou gainery využívání nejen pro rychlý nárůst čisté svalové hmoty ale také pro nárůst síly a objemu svalové hmoty, a tak prospívají lidskému zdraví. Gainery – sacharidy velmi slabě zatěžují trávicí systém a zároveň tělu dodávají velké množství energie.
Gainery-sacharidy jsou glycidy – nepřesně cukry, které jako organické sloučeniny patří do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin. Mnoho gainerů patří mezi přírodní látky, je ovšem rovněž velké množství gainerů, které byly vyrobeny synteticky. Gainery lze rozlišit následovně:
- Nízkomolekulární gainery-sacharidy, které jsou rozpustné ve vodě. Vyznačují se sladkou chutí, která může být více či méně výrazná.
- Makromolekulární polysacharidy, které jsou většinou bez chuti a ve vodě jsou rozpustné jen slabě (např. škrob) nebo se ve vodě nerozpouštějí vůbec.
Základní stavební jednotkou gainerů jsou monosacharidy, neboli tzv. cukerné jednotky, což jsou nejjednodušší cukry. U obou forem monosacharidů, tedy jak u lineární tak i u cyklické formy, představují jednotlivé uhlíky asymetrická centra s optickou aktivitou. Výjimkou je první a poslední uhlík v řetězci, případně i uhlík, který je součástí karbonylové skupiny.
Gainery-sacharidy patří k základním přírodním látkám u živočišných a rostlinných organismů. Gainery vznikají fotosyntézou, tedy procesem, který provádějí rostliny, z vody a oxidu uhličitého za pomoci sluneční energie. Organismy, které nepatří mezi rosliny a autofototrofní organismy, zpravidla gainery nevytvářejí, a proto jsou závislé na jejich příjmu v potravě.
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.