Pokud si chcete zpestřit teplý letní večer vůní grilovaného masa, není zapotřebí mít za domem alespoň malou zahrádku. Ke grilování stačí i obyčejný balkon, avšak velikosti prostoru, v němž hodláte grilovat či udit, je nutné přizpůsobit i velikost grilu. Pořizujete-li si tedy gril či udírnu, je nejprve nutné si uvědomit, kde bude gril nebo udírna stát.
Více o udírnách na udírny Bradley.
Druhé důležité kritérium pro výběr grilu je druh paliva. Grilů existuje velké množství. Jsou grily plynové a lávové, grily elektrické, grily na dřevěné uhlí a řada dalších. Mají své klady a mají také své zápory.
Grilování na žhavých uhlících má svoji romantiku, ale je ke zdraví nešetrné. Například díky odkapávání tuků na dřevěné uhlíky dochází k uvolňování škodlivých látek, které se díky kouři usazují na mase. Grilování na plynu či elektrice je sice zdravější, ale zase bez romantiky praskajícího uhlí...
Zkrátka, každý typ grilování má své, a pokud pořízení grilu plánujete, měli byste si ujasnit, kterým efektům grilování dáváte přednost.
Grily na dřevěné uhlí patří mezi nejlevnější. Jejich cena začíná prakticky už na několika stovkách, ale co ušetříte na vstupní investici, bohatě se vynahradí na pracnosti grilování.
Pracné grilování na grilu na dřevěné uhlí tak patrně nevadí těm, co grilují jen zřídka, a potom zapřisáhlým romantikům. Pokud nepatříte ani k jednomu typu lidí, měli byste začít uvažovat o jiných alternativách. A nyní se blíže podíváme na grilování s dřevěnými uhlíky.
Tělo grilu na dřevěné uhlí je obvykle litinové nebo plechové. Gril stojí na nožkách a skládá se z následujících částí: tělo s jednoduchým (kruhovým nebo obdélníkovým) tvarem, nádoba na uhlí a nad ní je umístěný rošt, na který se pokládá grilované maso.
Příprava takového grilování připomíná spíše rituál. Je nutné připravit uhlíky, rozdělat a rozdmýchat oheň, což vyžaduje určitou zručnost, zkušenost a trpělivost... Rovněž je zapotřebí dobrý odhad nastavení výšky grilovacího roštu... Ten by měl být umístěn tak, aby se grilované dobře opracovalo nad ohněm, zároveň však plamení nesmí přijít do přímého styku s grilovaným masem.
Plynové grily a lávové grily představují dobrou alternativu ke grilování na dřevěném uhlí. Plynové grily spalují v plotně plyn, který vyhřívá grilované maso. Lávový gril využívá lávových kamenů (skutečně pocházejí z vyhaslých sopek), jejichž žár lze srovnávat s dřevěným uhlím, avšak oproti dřevěnému uhlí mají řadu výhod. Jednou z nich je porézní povrch, díky kterému lávové kameny vstřebávají odkapávající tuk z masa a marinád. Tím se zabrání vzniku nežádoucích škodlivín a hoření.
Vedle lávových kamenů přinášejí lávové grily také nižší provozní náklady, menší pracnost při rozžhavování a rozdmýchávání (gril lze připravit v průběhu 10 minut) a též samozřejmě regulace teploty, díky tomu se vyhnete nežádoucímu kontaktu plamenů s potravou a tím výrazně snížíte riziko připálení.
Lávové a plynové grily mají také svoje nevýhody. Mezi ně patří větší hmotnost či vyšší pořizovací cena. Je otázkou, nejsou-li tyto nevýhody bohatě vyváženy výhodami, které plynové a lávové grily přinášejí.
Elektrické grily se skvěle hodí na balkony a terasy, tedy všude tam, kde je dostupný zdroj elektrického proudu. Jsou vybaveny elektrickou pánví anebo roštem. Elektrický gril přináší řadu výhod. Na prvním místě stojí snadná a rychlá příprava pokrmů, možnost regulace teploty či jednoduchá údržba.
Elektrické grily přinášejí v podstatě nejzdravější způsob grilování. Je možné používat ho i v kuchyni. Někdy stačí pouze pořídit varnou desku, která je pro grilování náležitě upravena.
Pokud raději udíte, nabízíme skvělé digitální udírny Bradley, které produkují pouze čistý kouř, takže nevzniká žádné přepalování a škodlivé zplodiny. Tyto udírny můžete zakoupit na OK-produkt.cz.
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.