Brukvovitou zeleninu si můžeme koupit skoro celý rok, ale každý druh má jindy svoji vrcholnou sezónu. Kadeřávek, růžičková kapusta mají vrchol na podzim a v zimě.
Čerstvou zeleninu poznáte podle pevné a uzavřené hlávky a podle barvy. Čím výraznější zelená např. u brokolice, tím je zelnina čerstvější.
Zeleninu ukládejte do chladu, nejlépe do sklepa nebo do zeleninové přihrádky v ledničce. Choulostivé listové druhy např. kadeřávek předtím nejlépe zabalte do vlhké utěrky, aby nezvadl. Trvanlivost zeleniny např. kapusty, čínského zelí, červeného a bílého zelí je kolem dvou týdnů, kadeřávek vydrží pět až deset dnů a růžičková kapusta tři až čtyři dny.
Aby se ze zeleniny neztratily vitamíny, zeleninu nepřevařujte, vařte ji jen krátce, ale ještě pořád pevnou na skus.
OK tip:
Při vaření vložte do hrnce pár chlebových kůrek, to zmírní ostrý pach. Alternativou k čerstvé zelenině je mražená zelenina. Je hodnotnější než zelenina ze sklenice nebo konzervovaná.
Jen zelenina dokáže zachovat zdraví, posílit organismus zejména v zimě a navíc dodat tělu důležité látky. Brukvovitá zelenina je ideální, protže:
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.