Nejčastějšími problémy, které nás potkávají zejména po svátcích, jsou překyselený žaludek, oslabená imunita a nepřiměřená únava. Přestože Vánoce jsou ještě daleko, přinášíme vám již nyní několik tipů, jak si poradit bez léků a podpůrných prostředků, neboť věříme, že vám naše rady mohou být prospěšné i dnes.
Nadměrné množství živočišných tuků spolu s mléčnými výrobky a jednoduchými cukry zahleňují organismus, překyselují a mění PH krve. Zejména o Vánocích se v naší stravě objevují nevhodné kombinace. Nemusí však jít pouze o Vánoční svátky, i taková rodinná oslava má své "bomby". "Plácání" řízku s bramborovým salátem a cukrovím zanedlouho způsobí nepříjemné pálení žáhy, nadýmání, bolesti žaludku...
To je okamžik, ve kterém se můžeme poohlédnout po doporučení tradiční medicíny. Ta nám totiž nabízí osvědčený účinek švestky umeboshi (1/4 Švestky), díky které dojde v těle k rychlému vyrovnání PH, neboli k čištění krve. Tento proces zajistí kvalitní přírodní enzymy získávané procesem kvašení podle tisíce let staré tradiční receptury.
Dále můžeme využít například jáhly, jež jsou jako jediná z obilovin zásadotvorné.
Chceme-li posílit imunitu, může využít jednak očistné kúry, a dále také potraviny s kvalitními přírodními enzymy (kysané zelí, BIO shoyu omáčky, umeboshi, atd.).
Nejdříve musíme zbavit tlusté střevo odpadů z těžce stravitelných potravin ochuzených o vlákninu (např. bílá mouka, ale i některé jiné), které tělo nedokáže vyloučit. V tom nám může pomoci kulatá natural rýže vařená minimálně jednu hodinu! Rýži ochutíme sojovou omáčkou nebo zelenou či kořenovou zeleninou jako rizoto. Tuto rýži jíme alespoň po tři dny.
Abychom odbourali z těla těžké tuky, poslouží nám vývar z bílé ředkve. Mezi zdroje těžce odbouratelných tuků lze zařadit maso grilované nebo pečené, tučné maso, mléčné výrobky, uměle ztužené tuky a majonézy. Tyto tuky nutí játra produkovat velké množství žluči, což přináší následnou únavu s projevy, jako jsou bolesti šíje, tlak za očima, spánková bolest, povrchová bolest hlavy a celkové oslabení svalů.
Játra nesou odpovědnost za metabolismus. Když konzumujeme těžká jídla, právě játra jsou přetěžovaná a obtížně plní svoji funkci. Proto začínáme rychle ztrácet energii - glykogen. Jestliže ulevíme játrům, přinese to zlepšení také naší kondici.
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.