Sušení je nejstarším způsobem konzervace potravin, který používali již před staletími naši předkové. Sušení je jednoduché a levné, proto se k němu v dnešní době opět vracíme. Naše babičky sušily v troubě, na sluníčku nebo na půdě.
Moderní způsob sušení nám dnes umožňují elektrické sušičky s regulací teploty sušení.
Sušičky nám pomohou při sušení běžného i exotického ovoce, zeleniny, hub a bylin. Zpracovávat můžeme i méně jakostní ovoce a zeleninu, které bychom jinak nezužitkovali. Vhodné pro sušení je například přezrálé ovoce, které má vysoký obsah cukru.
Sušičky mohou mít také konstrukci a příslušenství, které umožňuje sušit rozmixované ovoce a tak vyrábět ovocné placky. Tento způsob je vhodný především u drobného ovoce, případně u směsi různých druhů.
Na rozdíl od zavařování a mražení se při šetrném sušení uchovává až 80% vitamínů.
Nepoužíváme žádné konzervační látky ani barviva, a také proto je sušené ovoce doporučováno předními odborníky na výživu.
Usušené produkty můžeme používat při přípravě různých pokrmů nebo konzumovat přímo. Sušené ovoce si oblíbí zejména děti. Je pro mě zdravější než bonbóny, čokoláda a podobné pamlsky. Rovněž může sloužit pro doplnění jídelníčku diabetiků, vegetariánů a všech, kteří chtějí zůstat štíhlí a zdraví.
Sušicka je sestavena ze základní jednotky, sít a víka. Základní jednotka obsahuje veškeré elektrické zařízení pro ohřev, cirkulaci a regulaci teploty proudu vzduchu pro sušení.
Síta pro sušení se nasazují na základní jednotku. Jejich počet může být 4 - 30 ks nad sebou (maximální doporučený počet sít najdete v návodu konkrétního výrobku). V základní sadě bývá 4-5 sít, další lze přikoupit. Síta mohou obsahovat také pomocnou síťku a fóliovou misku pro sušení drobných plodů a placek z rozmixovaného ovoce.
Víko uzavírá sestavu sít zhora a zajišťuje správný průtok vzduchu sušícími síty.
Sacími otvory v základní jednotce se nasává vzduch, ohřívá se na teplotu nastavenou termostatem a soustavou kanálků na obvodu sušících sít je rozváděn do vnitřního prostoru jednotlivých sít. Středovým otvorem sít a víka je část vzduchu vytlačována ven ze sušičky a část vzduchu se nasává zpět, dohřívá a vhání zpět do prostoru sít.
Spotřeba elektrické energie při sušení se pohybuje okolo 0,1 až 0,5 kWh podle provedení přístroje, nastavení teploty sušení a obsahu vody v potravinách.
Teploty sušení lze nastavit v rozmezí 35 - 60°C.
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.