Vzpomínky na pravěk - nalákejme se na maso na grilu !!!
Určitě to znáte všichni! Je teplý letní večer, z nedalekého lesíčka se ozývá šumění větru v korunách nádherných urostlých jehličnanů, z okololehlé louky k Vám zaznívá cvrčení cvrčků a z blízkého rybníčku kvákaní žab, stíny nadcházející noci se pomalu blíží až k vám, a Vy sedíte v pohodlném venkovním křesle na zápraží osamocené chalupy nebo verandě chaty spolu s Vašimi blízkými či přáteli, cítíte nádhernou vůni grilovaného či uzeného masa a nemůžete se dočkat, kdy se do něj s chutí zakousnete. Málokdo z nás nemá rád grilování a uzení.
Grilování se nejspíš vyvinulo jako nostalgická vzpomínka moderní doby na romantický pravěký život v přírodě a v přátelské a rodinné pospolitosti kolem hřejícího plápolajícího ohně či pohasínajících rudých uhlíků za teplých jasných nocí. Při pohledu do poskakujícího ohně či rozpálených uhlíků se snad každý zasní a zavzpomíná na předešlé pěkné okamžiky podobně prožité s rodinou či přáteli. A jestliže se k těmto zážitkům přidají i gastronomické požitky, nic nebrání romantickému kouzlu letního večera, aby se plně rozvinulo. Ony gastronomické požitky si však každý z nás může představovat trochu jinak. Říká se, že naše chuťové preference v dospělosti jsou nenávratně ovlivněny tím, co jsme jedli jako děti.
Budeme-li tedy pravěk považovat za dětství celého lidstva spolu se všemi kouzly, které k němu náleží, jako jsou poskakující jazyky rudooranžového ohně, chutně opečené kusy masa z mamuta nebo medvědích tlap, pak o grilování lze říci, že je kouzlem současného věku. Tato záliba ovšem není pouze atavismem. Doutnající uhlíky, respektive žár, který vydávají, dodávají grilovanému pokrmu neuvěřitelný chuťový náboj s přídechem kouře, který ozvláštní všechno, čeho se dotkne. Do prohřátého, propečeného, voňavého a křupavého masa se snad každý zakousne s velikou chutí, a málokdo si ho nechá ujít.
Nezapomínejme však, že i při grilování je zapotřebí dodržovat určitá pravidla, poněvadž by nám mohlo přinést zbytečné pozdější problémy.
Typy grilování
Aby bylo grilování zdravé, dopřávejme si je v menší míře a s dobrými surovinami. Přednost určitě dávejme dřevěnému uhlí, kvalitním masu, uzeninám i oleji. Na gril je nejzdravější pokládat pouze libové maso, ze kterého pečlivě ořízneme všechny tučné části.
Ptáte se, proč je tak důležité zbavit maso tuku? Odborníci příliš nedoporučují tučné maso ani při vaření v kuchyni. Na grilu ovšem tuk, který odkapává z grilovaného masa, padá na rozpálené uhlíky, kde se při teplotách přesahujících 400 °C rozkládá na polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou karcinogenní a s proudem horkého vzduchu stoupají zpět na grilované maso.
Maso by mělo rovněž být pečeno pomalu při nižších teplotách, neboť potom dochází k poklesu úniku chutné šťávy, což neocení pouze Vaše chuťové pohárky, nýbrž i Vaše zdraví. Ze šťávy vypékající se z masa se totiž mohou vylučovat karcinogenní heterocyklické aminy, které ulpí na grilovaných kouscích.
Maso by se mělo péct alespoň 10 minut a mělo by dosáhnout teploty přes 70 °C.
Ale položme si ruku na srdce! Kdo z nás bude obíhat gril s teploměrem v ruce, a zapichovat ho do grilovaného masa? Digitální teploměr Bradley.
Proto přicházíme s malým tipem (!), jak ověřit, je-li maso již opravdu připravené ke konzumaci. V okamžiku, kdy se domníváte, že maso je již upečené, vezměte jehlici a píchněte do něj. Jestliže z masa vytéká červená šťáva, nechejte ho ještě na roštu. Je důležité tento test provést až v okamžiku, kdy maso považujete za ugrilované. Budete-li do masa píchat dříve, šťáva z masa vyteče a grilovaný kousek se obohatí o pár karcinogenů!!!
Tato pravidla při grilování mějme na paměti, ale nenechejme si vědomím případných problémů pokazit krásný, teplý a romantický večer strávený v kruhu dobrých přátel či našich nejbližších, který jen sálá letní pohodou.
Nyní se podívejme přes mřížku grilu či udírny trochu dál. Například ve všech zemích okolo Středozemního moře je zvykem na grilovací mřížku pokládat ryby nebo také zeleninu, skvělým příspěvkem do grilovací kuchařky může být i ovoce. A proto neváhejme sbírat inspiraci kdekoli, vždyť grilování je nikdy nekončící kolektivní zálibou lidstva i lahodným příběhem teplého léta!
Více informací získáte na OK-produkt.cz v kategorii udírny Bradley.
Šicí stroj Lucznik 419 Milena
Šicí stroj Lucznik 510 Anna
Trezor na zbraně s dvoutřetinovou cenou, ve slevě 33%!
Šicí stroj Lucznik 2050 Magdalena + dárek
Overlock Lucznik 720 D-4
Šicí stroj Lucznik 2005 Amelia