• Maso se nepřipeče, potřete-li rošt cibulí. Tento trik funguje spolehlivě u litinových grilů a
grilovacích pánví. Cibuli i se slupkou rozkrojte napůl a potřete jí mřížku – vytvoříte tak
film, který Vám usnadní obracení masa
• Těsně před začátkem opékání hoďte na dřevěné uhlí svazek aromatických bylin
(doporučuji tymián) – steaky se tím krásně ovoní
• Neobracejte maso vidličkou, ale kleštěmi – je to sedmý div
světa! A tyké je to zdravější, protože tím neuvolňujte karcinogeny viz. náš článek v OK
poradně: Jak zdravě grilovat
• Grilování můžeme zahájit za pomoci různých podpalovacích prostředků ve formě kostek. Nikdy však nepoužíváme líh, protože může dojít k výbuchu.
• Zabraňte odkapávání tuku na rozžhavené uhlí. Někdy stačí položit na grilovací mřížku plát alobalu nebo použít speciální alobalové misky.
• Pokrm dávejte na rošt grilu až když plameny uhasínají a na žhnoucích uhlících se tvoří tenká vrstva bílého popela.
• Ke grilování se hodí libové maso, z drůbežího masa odstraňte nejprve kůži.
• Maso na grilování předem marinujte. Marináda zlepší výslednou chuť masa, ale také zachovává po určtou dobu jeho čerstvost.
• Studené maso se připravuje déle, maso vyndejte z lednice dříve, nějakou dobu před začátkem grilování. Mleté maso a ryby vyndejte z lednice až těsně před vlastní úpravou.
• Pokrm se solí buď před grilováním nebo po upečení, aby zbytečně nepouštěl šťávu.
• Používejte krbové zápalky, nezapomínejte na dmychadlo.
Nejlépe je pořídit si sadu na grilování. V základních grilovacích sadách bývají právě vidlička, kleště a obracečka. V dalších grilovacích sadách najdete nože, kartáč, mašlovačku a další skvělé pomocníky pro gril v jednom.
Pokud máte dobré tipy a recepty na grilování, pošlete nám je na obchod@ok-obchod.cz. Rádi vaše tipy a nápady zveřejníme.
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.
Udírny Bradley jsou skvělým pomocníkem pro uzení masa. Udírny Bradley naleznete na stránce OK-produkt.cz.