Rozmarýn okamžitě probudí unaveného ducha. Rozmarýnový olej voní svěže a lehce dřevitě. Malou stříkací lahvičku z lékárny naplňte 100 ml vody. 2 kapkami rozmarýnového oleje a 1 kapkou mátového oleje si vytvoříte esenci, protřepejte a trošičku nastříkejte. Rozmarýnem si vylepšete i med...
"Rozmarýnový med" Větvičku rozmarýnu omyjte, oklepejte dosucha a nejméně na týden ji vložte do sklenice s medem. Tato pochoutka získá kořeněné aroma. Přidejte na chleba s tvarohem.
Převařte 3 dl vody, nechte vychladnout a rozmíchejte v ní lžíci medu. Do úplně chladné směsi přilijte šťávu z půlky citrónu a důkladně promíchejte. Tento nápoj vás v mžiku probere!
Upravit si stravu podle přirozeného rytmu přírody a našeho organismu prospívá celkové kondici i zdraví.
Podle odborníků patří k létu chuť hořká. Po ránu povzbuzuje žaludek, v průběhu dne trávení a krevní oběh a navečer podporuje sexuální aktivitu.
Podle této teorie by měl „letní jídelníček“ vypadat následovně:
• Konzumovat nemáme:
tučná masa, sýry, uzeniny, tvrdý alkohol a likéry
• Konzumovat máme:
pečené ryby, kukuřici ve všech podobách, saláty s nahořklou chutí – například čekanku, sezónní ovoce, pivo (v malém množství) a bylinkové čaje
Zkuste se držet našich tipů a dočkáte se milého překvapení ! Vždy ve formě !
Když pijete, také přijímáte kalorie. Uvádíme tabulku pro porovnání nápojů se zdravým ovocným jogurtem na snídani.
Nápoj 1 dl/kJ 150 ml ovocný jogurt = 630 kJ
Cola 180 3,5 dl / 630 kJ
Pivo 10° 128 7,4 dl / 630 kJ
Bílý střik 85 7,4 dl / 630 kJ
Aperitiv 700 0,9 dl / 630 kJ
Šampaňské 330 1,9 dl / 630 kJ
Upozornění:
Při chronické únavě upřednostňujte stravu rostlinnou před živočišnou, která zpomaluje regeneraci svalů a vyčerpává játra a žlučník. Při jejich oslabení totiž vznikají bolesti kosterní a svalové soustavy.
Už jste vařili z jáhel? Pokud ne, zkuste je. Jáhly jsou totiž obilovina, která má široké uplatnění. Lze z nich připravit kaše, placky, rizoto, noky, nákypy nebo sladké krémy. Dříve se z jáhel vařilo pivo a pálila kořalka. Jáhly vznikají odstraněním slupky z prosa. Známé jsou vysokým obsahem železa, ale i fosforu, hořčíku, vápníku a vitamínů B1 a B2. Protože dobře působí na slinivku, slezinu, jsou vhodné i při oslabení žaludku a navíc jsou bezlepkové.
Postup:
1. Jáhly properte a promněte rukama. Máte-li čerstvé jáhly, nemusíte je spařovat, protože nebývají hořké. Poté je dejte do vody v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Uvařit je můžete i rovnou v rýžovém nápoji. Použijte hrnec se silným dnem. Osolte a na mírném ohni vařte 15 - 20 minut.
2. teplou kaši rozmixujte a postupně přilévejte sirup. Sami si určete, jak sladký krém chcete mít. Dle potřeby přidávejte rýžový nápoj nebo sirup. Výsledkem musí být jemný, hladký jáhelný krém.
3. Rozmíchejte agar s vodou, příveďte k varu a povařte 5 minut. Do horkého agaru rozmíchjte malinový džem, sirup nebo čerstvé ovoce s cukrem. Agar bude nejdříve tekutý, ale v pohárech zatuhne.
4. Nalijte ho do poloviny skleněných pohárů. Cukrářským pytlíkem nebo lžící přidávejte do agaru jáhelný krém. Vytvoří se Vám tak nepravidlené tvary. Nechte vychladit, zatuhnout a posypte opraženými oříšky, semínky, malinami nebo sedmikárskami. Servírujte spíše v menších porcích.
Pohár neobsahuje pšeničný lepek, je tedy ideální pro lidí s bezlepkovou dietou. Mohou ho také přísní vegtani.
Agar neboli kanten je velmi výživný želírovací prostředek tradičně pocházející z mořské červené řasy tengusa. Dnes se vyrábí i levnější varianty z více druhů levnějších řas nebo čistě průmyslově vyráběné (ty jsou nejlevnější, ale chudší o mnoho minerálních látek).
Agar se prodává ve formě pruhů, tyčinek, vloček nebo prášků. Vysoký obsah vlákniny v něm snižuje chlesterol v krvi. Je ideální do letních dezertů na želé, v zimě se hodí do zeleninových aspiků.
Základní poměr na vaření agaru je 10 gramů vloček na 1 litr tekutiny. Vaří se asi 5 minut. Tekutina bude řídká, ale během chladnutí zatuhne.
Nevíte co s nimi? Jste si nejistí, když si máte na těchto dobrotách pochutnat?
Řiďte se těmito pravidly:
Má mnoho malých zrníček, ale i lahodného červeného rosolu, který granátová jablíčka obsahují pod slupkou. Jablíčko rozřízněte a lžičkou odstraňte zrníčka. Pokud dostanete chuť na šťávu z jablíčka, krátce ho poválejte po tvrdé podložce, do slupky vyřízněte otvor a šťávu vymačkejte. Dejte pozor na skvrny. dají se jen těžce vyprat.
Už po Vás někdy děti nebo někdo chtěl "rozdělat" kokos?
Njevětším oříškem je se do kokosu dostat. Máteli být jeho dobyvatelem, připravte si kladivo a hřebíky.
Do dvou ze tří "očí" na špičce skořápky zatlučte hřebík. Jedním otvorem dovnitř vnikne vzduch, druhým vyteče mléko. Pak kladivem poklepávejte podél zářezu dokud skořápka nepraskne.
Oddělit od jádra dužinu nebývá zrovna snadné. Mango rozkorjte podélně až k pecce. Půlkami plodu otáčejte, až se dřeň uvolní. Možné je i oloupat slupku a dřeň nakrájet na kostičky.
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.