Tajný horký tip pro letošní grilovací sezonu! Kyselý jogurt totiž způsobí, že maso zkřehne stejně jako při marinování citrónem nebo octem, ale oproti klasickým „kyselinám“ se navíc obohatí o typickou jogurtovou chuť.
Pro 6 osob, doba přípravy: 10 minut + marinování
Základní suroviny:
600g kuřecích prsíček, na marinádu: 2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu, lžičku soli, 2 lžíce oleje, čerstvě mletý pepř, lžíci sekané máty (nemusí být), směs koření podle vaší chuti.
Postup:
1) Kuřecí prsíčka omyjte studenou vodou a pečlivě osušte kuchyňským papírem.
2) Ve skleněné nebo porcelánové míse smíchejte jogurt se solí, olejem, pepřem a
případně mátou, přidejte směs koření.
3) Do marinády naložte kuřecí plátky; pokrytý by měl být celý steak. Přikryjte a nechte
uležet alespoň dvě hodiny (nebo nejlépe přes noc).
4) Grilujte na dřevěném uhlí, při úpravě už ale nepotírejte zbylou marinádou.
Jižní Amerika, zaslíbená steakům. Připravíte až 10 porcí.
Základní suroviny:
1,5 kg hovězí svíčkové (nejlépe argentinské), sůl, olej
Postup:
1) Z oleje a koření na gril (přímo lze sehnat Gril Argentina zn. Kotányi) si připravíte
marinádu.
2) Maso nakrájíte na cca 1 cm silné plátky, dáte do misky a přelijete marinádou.
3) Nechte 1 hod. odležet.
4) Po této době plátky steaků vyjměte, osolte a klaďte na rozpálený gril.
Doba grilování:
Polosyrový (bleu raw) - 4 minuty
Krvavý (rare) - 6 minut
Dobře propečený (welldone) - 16 minut
Ryba naostro !!!
Když Vám to počasí dovolí, připravte si rybu venku na grilu. Nejlépe samozřejmě čerstvou, právě chycenou. V okolí možná najdete rybáře nebo jste sami často u tiché vody. Jídlo je hotovo za 20 minut. Připravíte je pro např. 4 osoby a vyjde Vás levně a budete jíst zdravě (11 g tuku na 150 g porci, 851 kJ). Takže pro rodinu u stolu.
Základní suroviny:
4 filety bělomasé ryby s kůží, celkem asi 600 g, 1/2 lžičky chilli koření, kůra a šťáva z limety, 50 g změklého másla, 2 lžíce koriandru, sůl, pepř
Postup:
1) Připravte kořeněné máslo. Rybu lehce osolte, opepřete a poprašte chilli.
2) Máslo důkladně promíchejte se zbylou šťávou a kůrou z limety, chilli kořením a
nadrobno nasekaným koriandrem.
3) Vychlaďte.
4) Opečte rybu na grilu (bez tuku), až se bude maso snadno oddělovat jako lupínky (asi
osm minut po každé straně)
5) Na každou porci dejte kousek okořeněného másla
6) Podávejte s limetou salátem a novými bramborami
pokud máte příežitost pohostit více přátel pak je zde recept na uzeného krocana pro cca 10-14 osob
Základní suroviny:
1x 4 kg krocana, 1/2 šálku medu, 1 čajová lžička práškového celeru, 1 čajová lžička práškového česneku, 2 dl pomerančové šťávy, sůl a pepř
Postup:
Krocana okořeňte solí a pepřem. Med, pomerančovou šťávu, práškový celer a práškový česnek promíchejte a část z toho použijte na potření krocana. Krocana položte na alobal a vložte do udírny Bradley a tam pomalu uďte. Při uzení krocana občas potřete omáčkou. Uďte pomalu při teplotě 80-95 °C cca. 8-10h.
Tip:
Místo pomerančové šťávy můžete použít ananasovou šťávu. Krocana můžete také dopéct způsobem ve stylu barbecue (při 100-130 °C). Tímto se zkrátí čas přípravy krocana na 6-7h.
pro pohoštění zhruba 4-5 osob
Základní suroviny:
1 ks lososí půlky bez kůže (800 g), 1 snítka kopru, 1 ks citrónu, 4 dávky worčestrové omáčky, sůl a pepř
Postup:
Polovinu lososa okořeňte pepřem, solí, šťávou z poloviny citrónu a worčestrové omáčky a položte jej doprostřed grilovací komory na rošt nebo do alobalu. Grilujte ve stylu barbecue asi 1 1/2 hodiny při teplotě 100-120 °C. Zbytek citrónové šťávy a jemně nakrájeného kopru zamíchejte a 5 minut před vytažením lososa z grilu jej polijte.
Tip: Jestliže budete lososa připravovat při nižší teplotě, zůstane mnohem šťavnatější, ale prodlouží se doba přípravy.
naložení masa a omáčka, která dá ten správný říz nebo chuť, návod a složení zhruba pro 8dl omáčky na maso
Základní suroviny:
1 čajová lžička soli, 2 šálky hořčice Dijon, 1 ks nakrájené cibule, 8 ks rozmačkaných stroužků česneku, 1 šálek kečupu, 3/4 šálku černé kávy, 1/3 šálku včelího medu, 1/4 šálku jablečného octu, 1/4 šálku citrónové šťávy, 1 čajová lžička práškového chilli, 2 čajové lžičky kukuřičného oleje (slunečnicového oleje), 1 1/2 nakrájeného banánu
Postup:
Na pánvi rozehřejte olej. Poduste cibuli, přidejte česnek a poduste další 2 minuty. Zamíchejte a dodejte ostatní obsah. Nechte vařit asi 30-40 minut. Minimálně jeden den před spotřebováním nechte odstát, např. v lednici.
Omáčka se podává jako teplá nebo studená příloha k masu, na brambory, pizzu, hranolky, atd.
složení zhruba pro 1kg masa
Základní suroviny:
4 lžíce ostré hořčice, 1 lžíce sušené papriky, 1/2 čajové lžičky jemně rozemletého sušeného křemenáče, 1 špička nože kari a šalvěje, 2 lžíce worčestrové omáčky, 1 stroužek rozmačkaného česneku, 1 čajová lžička oleje z burských oříšků, čerstvý pepř
Obsah je nutné dobře promíchat !
složení zhruba pro 1kg masa
Základní suroviny:
4 lžíce ostré hořčice, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/2 čajové lžičky oregana, 1/2 čajové lžičky tymiánu, 1/2 čajové lžičky rozmarýnu, 1 špička nože kajenského pepře, 2 lžíce worčestrové omáčky, 2 stroužky rozmačkaného česneku, 1 lžíce oleje z burských oříšků
Obsah je nutné dobře promíchat !
- složení zhruba pro 1kg masa
Základní suroviny:
4 lžíce ostré hořčice, 1 lžíce bílého vína, 1/2 čajové lžičky rozmarýnu, 1/2 čajové lžičky majoránky, 1 špička nože sušené papriky, 1/2 citrónu (nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva), 1/2 pomeranče, 1 lžíce oleje z burských oříšků, mletý pepř
Obsah je nutné dobře promíchat !
- doba přípravy činí 15 minut
Základní suroviny:
100 g sýra s modrou plísní, 100 g bílého jogurtu, 100 g majonézy, 1 stroužek česneku, trochu mléka, sůl, pepř
A nyní se podívejme, jak na to:
Nejprve oloupeme a utřeme česnek. Půlku sýru rozmixujeme v misce, a to společně s majonézou, mlékem a již utřeným česnekem. Dále je nutné směs dochutit solí a pepřem. Celá příprava se již chýlí ke konci, takže na závěr přidáme do omáčky nadrobno rozdrobenou druhou polovinu sýra a vmícháme ji do omáčky.
Základní suroviny:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce čerstvě nasekané máty
650 g středních cuket
olej na potření cuket
kajenský pepř
10 vypeckovaných černých oliv
Postup:
Olivový olej se smíchá s mátou, cukety se umyjí, konce se musí odříznout. Cukety se dále podélně rozpůlí a potřou oleje. Cukety se grilují při středním žáru čtyři minuty z každé strany. Po grilování se každá půlka nakrájí na tři kousky, které se dají do mísy s olivovým olejem a mátou. Takto se vše promíchá a marinuje se přibližně pět minut.
Na závěr se cukety ozdobí kouskem olivy, opepří kajenským pepřem a lze je servírovat.
Dobrou chuť :-)
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.