Zdravá výživa může být i pestrá, záleží jen na vaší představivosti a ochotě experimentovat. začnemě třeba ...
Octem a olejem
Na zjemnění salátových zálivek
přednost dáváme olejům lisovaným zastudena. Obsahují životně důležité mastné kyseliny, a proto jsou optimálním průvodcem vitaminů obsažených v salátové zelenině. Zároveň dodávají salátové zálivce nezaměnitělné aroma.
Olej nejvyšší jakosti se označuje jako "extra panenský". Vždy je lehce nažloutlý nebo nazelenalý.
Olej, který je zvlášť bohatý na monohonásobně nenasycené mastné kyseliny. Lisovaný zastudena má oříškovou příchuť, rafinovaný chutná neutrálně.
Olej odpovídá chuti příslušného jádra. Používáme je do zálivky v menším množství než oleje předchozí.
Tento olej má neutrální chuť
Jsou nezbytnou přísadou do salátových zálivek, zvýrazňují chuť koření i samotné salátové zeleniny.
Originální vinný ocet "acet balsamico" jemné chuti pochází pouze z Modeny a je drahý. Pod označením balzámový ocet se prodávají také výborné octy s ovocně nasládlým buketem nebo s vůní po dřevěných sudech, ve kterých zrají. Skvěle se uplatňuje v křehkých listových salátech.
Čím kvalitnější jsou hrozny, z nichž se vyrábí, tím je vinný ocet lepší. Bílé druhy octa jsou jemnější než červené. Nejlépe se uplatní v salátu s přísadou šunky nebo drůbežího masa.
Vyrábějí se z jablek nebo malin. Jsou jen slabě kyselé, zato však mají intenzivní vůni ovoce.
Čistá citronová šťáva bývá ostře kyselá. Proto se míchá s jemnými octy nebo se jí ochucuje smetanová či jogurtová zálivka.
Jsou k dostání po celý rok čerstvé, mrazené nebo sušené.
Ne všechny však lze spolu kombinovat. Dobře se k sobě hodí kerblík, petrželka a estragon (zejména na rajčatový salát), řeřicha, a petrželka, dále brutnák, petrželka a saturejka, také kopr, petrželka a máta. Dobře spolu ladí i rozmarýn, česnek a cibule, též bazalka, česnek a petrželka. Stejně tak můžeme kombinovat petrželku, mátu, kopr, šalvěj, yzop, rozmarýn, bazalku a meduňku. Při kořenění salátové zálivky se většinou omezíme na dvě až tři bylinky. Čerstvé vždy omyjeme, osušíme a jemně nasekáme.
Sušené bylinky těsně před použitím umeleme, anebo alespoň promneme mezi prsty.
Majonézu nebo octovou zálivku s olejem můžeme přisladit cukrem nebo ještě lépe medem. Chceme-li, aby zálivka byla pikantní, ochutíme ji ostrou horčicí nebo několika kapkami sójové omáčky.
Cibule je vhodným kořením do některých salátů. Drobně nasekanou cibuli můžeme prolisovat. Lze ji také najemno nastrouhat.
Prolisovaný česnek rozmícháme přímo v zálivce nebo jej jemně nasekáme a smícháme se salátem. Česnek lze také předem mírně osmahnout na rostlinném oleji. Lisovaný česnek můžeme rovněž zalít horkou vodou a nechat louhovat, dokud nevychladne. Naopak jemnou česnekovou příchuť získá zelenina, když salátovou mísu pouze vytřeme stroužkem česneku
Z čeho si salát udělat: hlávkový salát, rajčata, čekanka, ledový salát, žampiony, okurky, mrkev, salát česáček, paprikové lusky, salát batávie
Polévka vám postačí a k zasycení si pak dejte menší porci dalšího jídla. Lidé, kteří jedí polévky, mají menší sklony k obezitě. Polévka má efekt při hubnutí. Při její konzumaci máte nižší energetický příjem a tedy i lepší tělesnou hmotnost. Přijímáte více vitamínů, méně tuků, nižší hladinu cholesterolu v krvi. Při jezení polévky snížíte energetický příjem až o 20%. Nejúčinnější je polévka s kousky zeleniny, která s ze střev vyprazdňuje pomaleji a posiluje tak nasycující účinek oběda. Polévka odpovídá i cca 3/4 litru vypité vody. Posílíte pitný režim. Polévku přivtáte i při nemoci.
Využiji svých kontaktů a zahraničních přátel a uvedu některé jejich oblíbené recepty na pokračování. Většina z nich žije v České republice a pracují zde. Většina také sportuje a žije zdravě. Někteří, jako konkrétně Mike, přešli i obdobím "sijnějším". Mike se nyní stravuje zdravě, chutně a více na badmintonu stíhá, protože "netahá" tolik kil navíc. Mike přešel až do veget stylu, přičemž zkusil i detox.
Tady je Mikův (Mike je opravdu z Austrálie, ale není Dundee) recept na špagety.
Základní suroviny:
vaječné špagety, omáčka PESTO, cherry rajčata, sezamové semínko, tofu sýr, čerstvá bazalka, čerstvá limetka
Postup:
1) Uvařte vaječné špagety 8 - 10 min (al dente)
2) Smíchejte PESTO omáčku
3) Dejte špagety na talíř a zelijte omáčkou
4) Na talíř přidejte rozpůlená cherry rajčata
5) Přidejte špetku sezamového semínka a na čtverečky nakrájené tofu (dle libosti a chuti
tofu česnekové nebo tofu marinované či obyčejné tofu)
6) Ozdobte-posypte čerstvými listy bazalky
7) Vymačkejte čerstvou limetku na top vašeho díla
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.