Víno jako lék užívali už staří Egypťané. Řekům víno doporučoval Homér k dezinfekci ran a Hippokrates na snížení teploty. Klasická medicína víno využívala až do konce devatenáctého století, než začala hromadná výroba léků a vrchu nabyla varování před negativními účinky vyšších dávek alkoholu. Lidová medicína má ve svém repertoáru víno dodnes. Samozřejmě všeho s mírou, ale každopádně nazdraví.
Pro lidi, kteří se mají alkoholu vyhnout, jako jsou těhotné a kojící ženy, motoristé, alkoholici a lidé užívající některé léky, je řešením dealkoholizované víno. Prodává se na převáženě na internetu, takže moderní on-line prodej jde vstříc zdraví a požitku.
Jeho základem je klasické víno, které se zbaví alkoholu, ale zachová si chuťové a čichové vlastnosti stejně jako biochemické hodnoty klasického nápoje. V Německu a USA se dealkoholizované víno vyrábí vakuovou extrakcí. Při ní se využívá rozdílných teplot vypařování alkoholu a dalších složek vína.
V Itálii byl vyvinut postup, při němž se uplatnila buněčná osmóza. Zatím ale nedává uspokojivé výsledky, vzniklá tekutina má nežádoucí kompotový charakter, a tak víno moc nepřipomíná.
Lékaři radí pravidelně a uměřeně pít víno jako prevenci nemocí srdce a cév. Pro muže to znamená víno v množství dvě až čtyři deci a pro ženu polovinu. Lékaři ale varují, že v kombinaci s antibiotiky jsou alkoholické nápoje nebezpečné, způsobují závratě a silné nevolnosti. Přemíra alkoholu zvyšuje krevní tlak a omezuje tepelnou regulaci. Dlouhodobé nadměrné pití způsobuje cirhózu jater, vede k nepravidelnostem srdečního rytmu, zánětům slinivky a chronickému alkoholismu. Takže opět, všeho s vinnou mírou !!!
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.