Grilování není pouze módním zpestřením sobotního večera, ale může přinést i zajímavý gastronomický zážitek, pokud ovšem umíme dobře grilovat. Grilovat se začalo už ve Spojených státech v době prvních osadníků a od té doby se griluje takřka všude. Prakticky na každém odpočívadle je pro grilování alespoň základní vybavení. Navíc jsou zde připravené rozsáhlé grilovací areály pro veřejnost. Podobná místa lze najít také v Evropě, především ve Středomoří. O víkendech se zde setkávají celé rozvětvené rodiny, a to především ty, které nemají kde grilovat.
Jako každý milovník grilování u nás má svůj oblíbený (tedy nejzaručenější a nejlepší) recept, jemuž se nic nevyrovná, podobné pravidlo platí i v těch ostatních zemích. Ti, kteří dosáhli vyšší míry zručnosti, si postupně vytvořili tajemství týkající se ingrediencí pro lepší chuť a vůni. Ostatně, proč si nepřidat rozmarýn, tymián či bobkový list?
A jak jinak zlepšit chuť grilovaného masa? Někteří do žhavého uhlí na grilu rádi přidávají různé doplňky, jako jsou kousek dřeva ze švestky nebo dubu. Přesto u nás je stále ještě celkem často cítit vůní připáleného masa. Děje se tak sice i v zahraničí, frekvence výskytu tohoto úkazu je ale podstatně nižší. Ve skutečnosti to vůbec nevadí, i my totiž máme své mistry, kteří nás v grilování reprezentují na zahraničních soutěžích.
Chuť a vůně grilovaného masa může záviset i na typu grilu, který pro grilování používáte. Jaký je rozdíl mezi jednotlivými typy grilu?
Gril na dřevěné uhlí patří mezi nejrozšířenější, nejoblíbenější a také nejrizikovější. Neumíte-li s tímto grilem pracovat, není vůbec žádný problém maso připálit nebo nedopéct. To však záleží na zkušenosti s grilováním. Co se dá ovlivnit velmi málo (či prakticky vůbec), je odkapávání tuku na žhavé uhlíky. Díky odpařování tuku z rozpálených uhlíků se na maso dostávají škodlivé látky, které potom společně s masem konzumujeme.
Podle tvrzení zkušených mistrů je možné grilovat prakticky na čemkoli. V zásadě platí, že potřebujeme ohraničenou plochu, na níž bude uloženo uhlí, a nad tuto plochu je nutné umístit mřížku, na níž bude ležet grilované maso. Takto vznikne improvizovaný gril na dřevěné uhlí. Při grilování nemusíme vystačit pouze s dřevěným uhlím, ale lze do něho přidat i voňavé přísady, které zpestří vůni a chuť jídla. K tomu slouží různé byliny či dřeviny.
Elektrický gril již nepředstavuje onu naturální formu úpravy masa, s čímž se pojí výhody a nevýhody. Jednoznačnou výhodou je, že maso připravené na elektrickém grilu je zdravější než maso z grilu na dřevěné uhlí. Další pozitivní věcí je regulace teploty a také skutečnost, že nemusíme sledovat množství uhlí a pravidelně přikládat.
Ti, kteří nemají k dispozici zahradu či rozhlejší prostor, elektrický gril ocení zvlášť, jelikož tento gril je nenáročný na prostor a lze ho využít i na stísněném místě, jako je například balkón. Elektrický gril tedy přináší zdravější pokrm, větší pohodlí jeho přípravy a menší nároky na prostor.
Na druhé straně platí, že s elektrickým grilem se pojí také některé nevýhody. Abychom mohli uskutečnit grilování na elektrickém grilu, potřebujeme zdroj energie. I zdravější způsob úpravy masa si bere svou daň, kterou představuje horší chuť a vůně masa naprosto nesrovnatelná s vůní a chutí masa upraveného na dřevěném uhlí.
Plynový gril může posloužit jako určitý kompromis mezi dvěma výše zmíněnými alternativami. Plynový gril podobně jako elektrický gril umožňuje regulaci teploty. Výhodou oproti dřevěnému uhlí je, že tuk odkapávající z masa se nepřipaluje.
Grilování lze doplnit o rozžhavené lávové kameny, na kterých můžeme maso dopékat. Získaný výsledek je lepší než výsledek z elektrického grilu. Tato výhoda se může naplno projevit, vložíme-li mezi lávové kameny vybrané doplňky (nám známé již z dřevěného uhlí), které maso navoní. Pro grilování na plynovém grilu se však neobejdeme bez plynové bomby.
Maso, které chcete grilovat, je dobré naložit do olejové marinády 24 hodin před grilováním. Libové maso, jako je například vepřová pečeně nebo kýta, se na gril příliš nehodí. Mnohem lepší je například krkovice.
Při grilování netlačte maso na plochu grilu. To způsobuje zbytečnou ztrátu šťávy a následné připékání k ploše. Pokud grilujete ryby, je dobré pro ně použít zvláštní držáky, které zajistí, že se ryby nebudou připékat a udrží šťávu.
Rovněž je dobré pamatovat na vlastní komfort. Abyste si grilování mohli užít, nachystejte si všechny potřeby předem, a nezapomeňte ani na dostatečné množství ubrousků a vody. Budete-li muset hodně často odbíhat, grilování si neužijete a zaděláte si na zcela zbytečný stres.
Grilování je nesmírně zajímavá a zábavná činnost, která může doplnit různá setkání či návštěvy. Požitek z grilovaného masa může přidat kouzlo k romantickému večeru strávenému na zahrádce. Pokud si chcete dopřát chuť grilovaného kořeněného a vonícího masa, není vůbec žádný problém začít grilovat. Pokud nemáte gril, prohlédněte si naši nabídku, a třeba vám něco padne do oka... A pokud gril máte, zkuste navštívit naši nabídku, abyste získali další inspiraci.
Navštivte stránku udírny Bradley.
Další zajímavé články naleznete v našem přehledu nebo v OK poradně.